På hundens villkor Hundars rädsla och aggressioner
Ingrid Tapper


För vilda hundar är känslor som rädsla och aggression ett måste för överlevnaden. Att fly för livet eller försvara sin flock är naturliga beteenden som också finns kvar hos våra tamhundar.

Normalt andas relationen mellan hund och människa vänskap och samarbete. Ändå uppstår ibland situationer där hunden tar till naturliga beteenden och känslor som aggression eller rädsla. En rädd hund som visar aggressivitet har sällan kontroll över sitt handlande och därför är det med all rätt man talar om att en rädd hund samtidigt kan vara den mest farliga typen av hund. Genom att skaffa oss kunskap om hundens reaktioner får vi bättre förståelse för hur vi kan träna bort oönskade beteenden när hunden är liten och därmed har större förmåga att lära om. Vi får också en större beredskap för att hantera våra egna reaktioner och känslor om oönskade situationer ändå inträffar. Boken är upplagd så att den kan fungera både som faktabok och som uppslagsbok i ämnet.


Ur innehållet:
• Beteenden vid rädsla, aggression och passivitet
• Rädsla (orsaker till rädsla)
• Rädsleträning i teori och praktik
• Aggression (beteenden och olika typer av aggressioner)
• Farliga hundar eller farliga raser
• Begreppen kamphundar och kamplust
• Oacceptabelt beteende
• Bitskador på människor, diagram
• Fysiologi (hjärnan, nervsystem, hormoner, stress m.m.)
• Känslornas orsaker (gener, erfarenheter, retning)
• Teori och verklighet
• Syndabockar


RECENSION AV ”HUNDARS RÄDSLA OCH AGRESSIONER”
AV INGRID TAPPER, FÖRLAG: PRISMA

Ingrid Tapper har förmågan att redovisa vetenskaplig fakta på ett underhållande sätt. Till och med i denna bok som handlar om så tunga ämnen som hundars rädsla och aggressioner lyckas hon göra texten lättläst. Mycket tack vare personliga inlägg och anekdoter. Och en faktabok som enbart tar upp detta ämne är verkligen på sin plats. Både för att antalet hundar hela tiden ökar, fler och fler raser med diverse språkproblem kommer innanför våra gränser och hundarnas miljö förändras ständigt i takt med vår utveckling.

I denna bok får vi lära oss att det finns många olika slags rädslor för våra hundar. Att vissa rädslor kommer vid vissa åldrar. Att en hund är rädd för andra hundar medan en annan är rädd för människor och en tredje blir skraj för något föremål. Men det allra bästa med boken är att författaren ger konkreta råd på rädsleträning i teori och praktik.

Vi får också lära oss fakta om olika slags aggressioner, inte mindre än åtta olika slag aggressioner tas upp. Vilket inte minst förklarar varför vi ofta går bet på att ”lösa” våra hundars aggressiva beteende. Detta kapitel är faktiskt det bästa som jag läst i en svensk hundbok någonsin och det borde läsas av alla hundägare. Både för att förstå, och därmed kanske kunna lösa, sin egen hunds aggressioner men även för att få förståelse för andra hundägares problem.

För som Ingrid mycket riktigt påpekar är det inte alltid hundägarens fel att en hund är aggressiv utan att rädsla och aggressivitet kan ligga i hundens gener. Men, precis som författaren uppmanar oss, ska vi förstås inte bara slå oss till ro med att hon eller han bara är sådan utan klarar vi inte av att lösa problemet själva ska vi givetvis söka hjälp hos någon expert i ämnet. Ingrid själv, som är etolog, folkhögskolelärare samt föredragshållare, är förmodligen en av de största experterna. Hon har till och med gjort en egen formel G + E + R = H (G=gener, E=erfarenheter och R=retning vilket ger H som är handling). Ingrid är med andra ord hundvärldens Einstein!

Skämt åsido beror bokens tillkomst säkerligen bland annat på en privat tragisk händelse i författarens liv. Ingrid var nämligen en gång tvungen att avliva sin kära fyrfotade vän på grund av att han bet hennes barnbarn helt oprovocerat. Denna tragedi satte livslånga spår i hennes liv och mycket av forskningen bakom boken handlar förmodligen att förstå varför. Nu kan denna händelse inte göras ogjord men Ingrid vill, om jag tolkar henne rätt, förhindra att liknande episoder ska hända.

Texten illustreras av klockrena bilder av Karin Yllö som verkar ha tänkt till vad bilderna ska visa och inte bara att de ska vara gulliga, vilket i och för sig inte är fel i sig.

Recension av Camilla Sedin för ActiveDog