Spela schack med din hund

Träna med Jeanette - och få poäng!  

Stäng av mobilen och ägna tiden åt din hund

När din hund får uppgifter, som aktiverar deras tankeverksamhet, är det viktigt att du också deltar aktivt i leken och inte har tankarna på annat håll.

Det är inte meningen att du ska lösa uppgiften åt hunden, men inte heller att den ska lösa uppgiften helt på egen hand. Det är en balansgång, så att du varken hjälper till för mycket eller för lite. Det gäller att hitta en ”gyllene medelväg”.

När ni samarbetar i övningar som denna, som garanterat intresserar din fyrbente vän, kommer din hunds uppmärksamhet på dig öka i vardagen. Du blir mer intressant.

Det är viktigt att vara uppmärksam på, att både fysisk och mental aktivering ska anpassas till din hunds ålder och förmåga. En ung hund kan t.ex. klara av ett par omgångar mera, medans en äldre hund kanske bara kan klara en enkel övning. Som hundens ägare måste man vara uppmärksam på att den varken får för mycket eller för lite aktivitet.

Det är viktigt att du är konsekvent och sätter upp spelregler, annars kan din hund få uppfattningen att den är i en ”självbetjäningsbutik”. Det kan du göra om du har lärt din hund ”Sitt” eller ”Vänta”, innan du ger den startsignal för övningen.

När du startar övningen och när du avslutar den, lär sig din hund snabbt att det är du som är anledningen till allt det roliga, samtidigt som den lär sig att det är du som bestämmer när leken är slut. Det finns många olika pedagogiska leksaker för hundar i handeln, om man vill aktivera hunden mentalt. Men också i hundvärlden kan ”home made”, vara det bästa. I denna övning ska du använda 5-6 planteringskrukor i lera. Om du inte har några krukor hemma så kan du köpa dom billigt i en större butik eller i ett garden center – kostar ca 10:- styck.
 
 

Upp och nervända lerkrukor!

I den här övningen har jag låtit mig inspireras av råttfångartävlingar för terriers, som hölls i Danmark i början av 1900-talet. Då placerade man levande råttor under lerkrukorna. Hundarna skulle använda nosen till att hitta och fånga råttan på kortaste tid. Poäng gavs för stil och snabbhet.                               

I lerkruks-övningen anno år 2010 används istället hundgodis, som din hund ska hitta och ”fånga”. Välj en sund godbit, så du undviker färgämnen och socker. Alla hundar kan vara med oavsett ålder, storlek och ras. Fokusera på koncentration, engagemang och säkerhet i övningen framför snabbhet för det är inte meningen att din hund ska storma fram och välta krukorna. Hunden ska vara lugn, precis som om den skulle spela schack för hundar. 

Placera ut 5-6 lerkrukor med hål i botten på en rak linje, på ett slätt underlag. Lägg i en godbit genom hålet i alla lerkrukor. 
 

Övingen börjar!
 
 
  1. Få kontakt med din hund. Ge kommandot ”Sitt” eller ”Vänta”. Om den inte kan det, får du träna på det, men fram tills dess att den klarar det kan du hålla den tillbaka med en hand på bröstkorgen. När hunden är lugn tar du bort handen.
  2. Ge kommandot ”Sök” med en svepande handrörelse mot krukorna.
  3. Låt din hund själv försöka få tag på godbitarna genom att använda mun och tassar.
  4. Var stilla och låt din hund arbeta i lugn och ro.
  5. När alla godbitarna har hittats, kalla in hunden igen och ge ett avslutande kommando såsom tex ”Sitt”, ”Fri” eller ”Slut”.  

Om din hund tappar intresset eller ger upp under övningen, så förstärkt med signalen ”Jaa” med normal stämma när den försöker igen. Hjälp den lite på traven genom att t.ex låta en godbit sticka fram lite under en kruka. Säg ”Jaa”, så fort den är på rätt väg. Överdriv inte, men sluta medans stämningen är god så bibehåller du din hunds intresse för att delta i övningen nästa gång.

Utveckling av övningen: 

Placera krukan på ett fat så att din hund måste använda mer av sin kropp för att flytta eller lyfta krukan från fatet.

Lägg bara en godbit under en av krukorna, som din hund med sin nos hjälp ska hitta.

Växla mellan stora och små krukor. Du kan också ändra på krukornas placering, så att de alla står tätt tillsammans eller med större avstånd mellan krukorna. Du kan också öka avståndet fram till övningsplatsen så att din hund måste anstränga sig mer för att komma fram till krukorna osv.

Lycka till - Vi ses igen på ActiveDog!

Tränings-hälsningar från Jeanette
 
 

Träningstipset är skrivet av Jeanette Clausen för ActiveDog. Fritt översatt från danska av Annika Ulstrup.

Vill någon ha originaltexten på danska så maila till activedog@activedog.se så skickar vi den.

Foto: Jan Buk

 

 

Copyright © ActiveDog.se 2008 - 2024 AU Active Innehar F-skattsedel annikaulstrup [at] hotmail.com Cookies Webbutveckling av
Canvio Webbyrå i Stockholm